Weather forecast by RTV Slo

Vzletišča in pristajalni prostor JPK Kriška gora

Vzletišče Kriška Gora

GPS: N46 21.09, E14 19.93,                       Vremenska postaja (odzivnik): 051 215 914

je eno od prvih zelo priljubljenih vzletišč v Sloveniji, tako za zmajarje kot za jadralne padalce. Leži na višini 1471 m v neposredni bližini planinskega doma, celoten masiv pa spada v Kamniško-savinjske alpe. Vzletišče Kriška gora je odlično izhodišče za prelete v Karavankah, Kamniško-Savinjskih Alpah, Julijskih Alpah in tudi globje proti zahodu po Avstriji in Italiji. Lokalni jadralni padalci ga koristimo največ pozimi, tako da hodimo v hrib z lahko padalsko opremo in sestopamo s pomočjo padala. V letalni sezoni od zgodnje pomladi do pozne jeseni pa poleg ostalih vzletišč v Sloveniji in tujini, največ uporabljamo vzletišče na Gozdu.
 


Vzletišče Gozd 

GPS: N46 20.36, E14 19.87,                       Vremenska postaja (odzivnik): 041 934 849
                                                               Vzletišče  je  opremljeno  z  video  kamero.       

je eno najbolj urejenih vzletišč v Sloveniji. Zaradi nekaterih lokalnih posebnosti (v smislu vremenskih razmer) je tudi eno najbolj letljivih vzletišč v Sloveniji: Leži na nadmorski višini 926 m in je zelo enostavno dostopno (5 min.peš iz parkirišča). Vzletišče je zelo primerno za šolanje jadralnih padalcev. Izkušenim pilotom pa omogoča več urno jadranje v termiki po bližnji in daljni okolici. Beležimo mnogo preletov od 20 pa tja do 250 km. Južno od vzletišča smo zaradi bližine mednarodnega letališča Jožeta Pučnika Ljubljana omejeni na 300 m nad terenom, proti vzhodu, severu in zahodu pa lahko letimo na nadmorski višini 2900 m.

 

Pristajalno mesto Senično 

GPS: N46 19.48, E14 19.13

se nahaja na obronku gozda ob lokalni cesti med zaselkoma Senično in Novake na nadmorski višini 460 m. Dostop do pristajalnega mesta je dokaj enostaven. Ko zapustimo avtocesto na izhodu Kranj zahod nadaljujemo vožnjo v smeri Kokrica-Golnik, nato pa pred vasjo Senično zavijemo levo proti zaselku Novake. Veterna vreča na pristajalnem mestu nas vodi in pripelje do parkirišča. V bližnji okolici ni daljnovodov ali kakšnih drugih motečih ovir, zato je pristajanje na določenem travniku dokaj enostavno. Manjša vzpetina nad pristajalnim mestom omogoča začetno šolanje jadralnih padalcev. V bližnji prihodnosti se na tej lokaciji obeta gradnja športno-turističnega centra, kar naj bi naše letalno področje še dvignilo na lestvici najbolj priljubljenih destinacij domačih in tujih jadralnih padalcev.