Weather forecast by RTV Slo

Razno > Crash landing pod Kobariškim stolom16.08.2017 11:44

Crash landing pod Kobariškim stolom

Author ZigaB
Za vse, ki jih zanima kaj sem zakuhal, za tiste, ki bi se radi na tujih napakah kaj naučili, pa tudi za sebe, da ne pozabim lekcije.

Dan je bil lep, letelo se je fajn, želje so bile trimestne, trma gorenjska, izkušnje pa šele nabiramo.
Ob povratku sem imel na Stolu 1700. Malo sem še vlekel proti Kabaridu in pogledoval proti Polovniku, na 1550 pa končno zavil (precje prenizko). Že takoj sem imel 3m propadanja zato sem pohodil gas do konca, fokus pa usmeril na končno destinacijo. Šlo je 50 km/h, izgledalo je kar perspektivno. Sledilo je obsežno stransko zapiranje in polovica padala se je ujela v vrvice. 1350mnv. Kravato sem cukal s obema komadama, kar seveda ni pomagalo. Voljo za cukanje sem izgubil, ko se je začela rotacija in nato pospešena spirala. Brez da bi ciljal sem vrgel rezervo, ki pa jo je Murphy ujel v glavno padalo. Sledilo je vlečenje rezerve za gurtno, končno osvoboditev rezerve in odpiranje, zapletena roka, bukov gozd in padec skozi krošnje. Obvisela je rezerva, 15m nad tlemi. 980mnv. 2h odziv GRS, 1uro reševanje mene in padala. 45 min peš v dolino, potem pa z GRS na čevape in pivo (tko je to, ko je v ekipi GRS tvoja bivša). V tolažbo mi je, da sem med padanjem ostal zbran in da sem jo odnesel brez praske, v poduk pa prevelik apetit, zameglejna presoja pred nesrečo in resnost situacije v katero sem se spravil. Pa srečno vsem.

p.s. Po podatkih iz tracka sem imel najhitrejše padanje med 1300mnv in 1200mnv (od 6m/sec do 9m/sec). Rezerva je prijela okrog 1100mnv (od tu naprej hitrost padanja 3m/sec do 6 m/sec).

Naj dodam še spisek napak, ki sem jih po po mojem mnenju naredil:
1. Ko sem zavil proti Polovniku nisem imel dovolj višine AGL. Moral bi imeti več potrpljenja in popraviti višino.
2. V laminarnem padanju za grebenom bi moral pričakovati turbulenco rotorja in ne bit tako agresiven na gasu.
3. S kratavo bi moral takoj poskusiti stabilizirat let in mogoče bi se dalo letet s pol padala.
4. Izmet rezerve bi moral biti močnejši in usmerjen.Sporočilo je bilo nazadnje spremenjeno 18.08.2017 09:16

16.08.2017 12:03

Re: Crash landing pod Kobariškim stolom

Author IgorK
Žiga le ,da si OK. Sem slišal po postaji...negdo govoril.. rezerva rezerva. Sem si mislil spet kak " čeh" . Na tleh izvem. Naslednjih 100let bo okej upam. Lp

16.08.2017 12:57

Re: Crash landing pod Kobariškim stolom

Author GregaU
O kriza :( To pa je izkušnja ... sam da si OK. 

LP